CatalàEspañolEnglishFrancaise

Llistat de Trams

01. El Port de la Selva - Figueres

Aquest és el primer tram del Camí de Sant Jaume amb una llargada de 30,5 km. Comença a El Port de la Selva; passa per Sant Pere de Rodes, on recomanem visitar el monestir i contemplar les vistes; Pau; Vilajuïga, famosa per les seves aigües minerals; Marzà; Peralada, amb el seu castell i els impressionants nius de cigonyes; Vilabertran i Figueres.

Aquest tram es pot dividir en dues parts. La primera part consta de 13 km, de El Port de la Selva fins a Pau, i té un desnivell de 527 metres, amb el punt més alt a Sant Pere de Rodes. De dificultat mitjana, s'ha de fer a peu i amb calçat esportiu. La segona part, de Pau a Figueres, dista 17,5 km, és planera i es pot fer a peu, en bicicleta o en cotxe. Hi ha trams compartits amb vehicles, tingueu especial atenció entre Peralada i Vilabertran. Per tant, si ho feu caminant aneu amb molt de compte!

Podeu trobar zones d'aparcamenti fonts a tots els pobles. Trobareu bars i/o restaurants a Port de la Selva, Vilajuïga, Peralada, Vilabertran i Figueres. Hi ha zona de pícnic a Mas Ventós (a prop de l'amagatall CSJ 01-18) i a Vilajuïga (amagatall CSJ 01-32). Porteu protecció solar i aigua, ja que pel camí no hi ha fonts i els pobles estan força separats entre ells.

Aquest tram consta de 61 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 5 petits, 50 micros i 5 d'altra mida).

02. Figueres - Bàscara

Aquest tram es pot fer a peu, en bicicleta o en cotxe, no cal que sigui 4X4. A l'hora de buscar els amagatalls es recomana aparcar el vehicle a un lloc on no dificulti la circulació.

Comencem la ruta deixant Figueres enrera i ens dirigim cap a Santa Llogaia d'Alguema. Des de l'amagatall CSJ-02-01 fins al CSJ-01-08 aquest recorregut transcorre per una carretera asfaltada, en la que hi ha algun tram sense vial per a vianants, cal anar amb compte.

Un cop arribem a la rotonda que es troba a l'entrada de Santa Llogaia d'Alguema, agafem el camí de terra que hi ha a la dreta. L'antiga via Augusta que ens portarà fins a Borrassà. Aquest tram és de terra i sense asfaltar, es pot fer en qualsevol tipus de vehicle. El camí ens conduirà fins a l'amagatall CSJ-02-13.

Entrem dins el municipi de Borrassà i l'atravessarem, al poble hi podeu visitar l'Església de Sant Andreu de Borrassà que és del segle XVII, d'estil barroc. Les construccions de la vila destaquen per la seva noblesa.

Deixem Borrassà seguint el camí per anar a Creixell, abans d'arribar a l'amagatall CSJ-02-16 comença el camí de terra, un cop a Creixell passareu per davant de l'Església de Santa Maria de Creixell del segle XV, que conserva una Mare de Déu gòtica.Un cop arribats a l'amagatall CSJ-02-20 i fins el CSJ-02-28 el recorregut transcorre per camí de terra, després hi trobem un tram de carretera asfaltada (150 metres), aneu amb compte.

Agafant el desviament que ens portarà a Pontós ens trobem un camí sense asfaltar, apte per a qualsevol vehicle. Aquest camí ens guiarà de l'amagatall CSJ-02-29 al CSJ-02-32. Arribant a Pontós trobareu l'Església de Sant Martí del segle XVIII, la seva façana principal té un campanar de planta quadrada amb arcada de mig punt .El poble encara conserva restes d'una presa romana.

Sortint del nucli urbà tornem a trobar un camí de terra que ens guiarà fins a l'amagatall CSJ-12-38 i CSJ-02-39 (recomanem fer el tros intermig d'aquests amagatalls a peu o en un vehicle 4x4 ja que hi ha un lloc on hi ha una petita riera).

Estem arribant a Bàscara, s'ha de travessar la N-II per sota, pel pont que hi ha, a pocs metres del pont comença un altre cop el camí de terra que ens conduirà fins a la població.

Depenent de l'època de l'any cal tenir en compte que entre l'amagatall CSJ-02-43 i el CSJ-02-44 s'ha de travessar el riu i pot ser que hi baixi força aigua. Si fos el cas els catxés es podem fer per l'altra banda.

Les muralles que envolten la població daten dels segles XIII i XIV. Del castell encara se'n conserva la torre rodona, que es feia servir com a presó. Durant el Nadal, el poble és molt visitat, per veure el pessebre vivent, que és representat pels veïns de la població des de l'any 1972.

Aquest tram consta de 45 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 3 petits, 35 micros i 6 d'altra mida). El tram té una longitud total de 16,2 Km.

03. Bàscara - Girona

Amb aquesta etapa deixem la comarca de l'Alt Empordà, passarem per la part més oriental del Pla de l'Estany i acabarem al Gironès. El gran escriptor empordanès Josep Pla va batejar aquestes terres amb el nom de Terraprim, la zona de transició entre la plana de l'Empordà i els aspres de la Garrotxa.

Poc després de començar l'etapa entrem al terme municipal de Vilademuls, el més gran del Pla de l'Estany, amb dotze pobles. Passarem pel cap de municipi, Vilademuls, on destaquen l'església romànica (tot i que reformada durant el segle XVI) de Sant Joan Baptista, les restes del castell, especialment un portal d'entrada, i un museu de la vida rural situat a la rectoria. Si ho desitgeu, podeu buscar l'amagatall GC30EYT.

Seguirem cap a Terradelles, (GC30F4A) lloc ja documentat el 841, on destaquen l'església de Sant Martí (segle XVIII) i algunes edificacions civils.

El camí continua en direcció a Sant Esteve de Guialbes, amb una església documentada ja el 1064 (era l'església de l'antic castell de Guialbes, bastit a mitjans del segle XI pel comte de Barcelona, enfrontat amb el de Besalú, que havia construït el castell de Vilademuls). L'església actual fou reformada al segle XVI. Al poble teniu dos amagatalls (GC28DBD i GC1TE64).

Seguim cap a Sant Mer, ermita del segle XIII reedificada l'any 1627. La tradició diu que Sant Mer, llegendari fundador del monestir de Banyoles, s'instal·là en aquest indret per tal de viure una vida eremítica. També hi teniu un amagatall (GC19DE7).

Després d'una forta pujada arribarem al camí que ens menarà fins a Medinyà, lloc esmentat ja el 1017, en una butlla del Papa Benet VIII, i el 1128 al Llibre gran dels Feus. Ben a prop del Camí de Sant Jaume es pot contemplar el castell, que apareix documentat el segle XI. El segle XIV era propietat de la família Xammar; des del segle XVIII és propietat dels Fonsdeviela. Dins del complex del castell es troba l'església de Sant Sadurní. A prop podeu trobar el amagatall GC25BRB. El 1389 es va fundar a Medinyà un hospital amb capella pròpia dedicada a Sant Jaume. D'aquests edificis no en queden restes però sí el record de la seva ubicació, al número 20 del carrer de Pere Roure, on hi ha una placa que ho recorda. Podeu trobar l'amagatall GC30JEW.

Una vegada travessades les xarxes viàries A2 i AP7 ens dirigim cap al Congost, seguint el curs del riu Ter i passant per sota de la muntanya dels Sants Metges (en aquest cim destaquen el castell de Sant Julià de Ramis, el poblat romà Castellum Fractum -GC2BY7A – i l'església dels Sants Metges -GCR5RK-). Aquest indret, important i estratègic punt de pas de l'Empordà cap al Gironès, és ple de testimonis d'hàbitat humà des de les èpoques més remotes: el Cau de les Goges, la Cova de les Goges (ja desapareguda), la Cova de Can Sant Vicenç i el jaciment de la Pedra Dreta.

Arribarem a Sarrià de Ter. La ruta prossegueix pel barri de Sarrià de Baix; se segueix el carrer Major, per on antigament passava el camí ral de Girona a França. En aquest carrer hi ha bones mostres d'arquitectura modernista, com l'edifici de Rafel Masó, que antigament acollia les escoles municipals. Al final del carrer hi ha l'església parroquial de la Mare de Déu de la Misericòrdia. Malgrat que la seva construcció s'inicià l'any 1800, la finalització de les obres no es produí fins al 1925, a causa de la Guerra del Francès, durant la qual el temple fou ocupat per les forces franceses, primerament com a lloc d'aprovisionament i després com a hospital de guerra. Hi teniu un amagatall GC26D09.

Travessarem el riu Ter pel Pont de l'Aigua (destruït per l'exèrcit republicà durant la retirada del 1939 i reconstruït per presoners de guerra, excombatents republicans) i arribarem al barri gironí del Pont Major i finalment al de Pedret, on donarem per acabat el tram.

Aquest tram consta de 60 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 1 petits, 51 micros i 7 d'altra mida). El tram té un total de 27,7 Km i es pot fer a peu, en bicicleta o en cotxe.

04. Girona - Amer

De Girona a Amer seguirem la Via Verda del Carrilet. Aquest tram de la ruta, perfectament senyalitzat, no ofereix pèrdua possible. La pujada és gradual, pràcticament imperceptible. Per als ciclistes serà un passeig, els pelegrins a peu s'ho hauran de prendre amb calma.

El tram té molt bona cobertura tant de mòbil com de GPS, no hi hauria d'haver cap problema per a la cerca dels amagatalls i menys amb l'ajuda de les pistes i les fotos. És un tram força transitat i això dóna lloc a que hi hagi molts geoMuggles rondant la zona, així que haureu de tenir més paciència esperant a que marxi la gent que no pas a trobar l'amagatall.

Aquest tram consta de 55 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 3 petits, 43 micros i 8 d'altra mida). El tram té un total de 22,8 Km i es pot fer a peu o en bicicleta.

05. Amer - Sant Esteve d'en Bas

Una altra etapa seguint la Via Verda del Carrilet, perfectament senyalitzada i en pujada gradual. A mig camí queda el bonic poble de Sant Feliu de Pallerols i al final la Vall d'en Bas, espai de singular bellesa natural. En general el tram té mala cobertura, doncs hi ha subtrams excavats a la roca dura i això fa tenir mala precisió en alguns amagatalls, en aquests casos caldrà refiar-se de l'instint geocercador, de les fotos i les pistes. La direcció del tram és Amer - Sant Esteve d'en Bas, en aquest sentit el camí puja suaument per un petit descens al final, consulteu el perfil per escollir el sentit en que fareu el tram.

Aquest tram consta de 70 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 6 petits, 50 micros i 13 d'altra mida). El tram té un total de 22 Km i es pot fer a peu o en bicicleta.

06. Sant Esteve d'en Bas - L'Esquirol

Aquest tram de la ruta, entre boscos d'alzines, roures i faigs, és dels més bonics de tot l'itinerari. Cal estar en forma per a realitzar les Marrades del Grau d'Olot, tram de l'antic Camí Ral de Vic a Olot.

Aquest tram consta de 55 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 3 petits, 46 micros i 5 d'altra mida). El tram té un total de 19 Km i es pot fer a peu, un cop superades les Marrades es pot utilitzar cotxe alt o 4x4 per arribar fins una mica abans de Cantonigrós.

El recorregut passa per dos pobles Els Hostalets d'en Bas (amagatall CSJ 06-06) i Cantonigròs (amagatalls CSJ 06-46 i CSJ 06-47) on podeu trobar-hi restaurants i bars, a més de l'origen i final del tram.

07. L'Esquirol - Vic

Tram fàcil de fer a peu o amb bici malgrat les pujades i baixades constants. La major part de l'etapa transcorre entre boscos, prop de carreteres que serveixen de referència. S'accedeix a Vic pel pont del Bruguer, carregat d'història. Més autèntic, impossible.

Aquest tram consta de 41 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 2 petits, 33 micros i 5 d'altra mida). El tram té un total de 18 Km i es pot fer a peu, en bicicleta o en cotxe.

En aquest tram passem per tres poblacions importants: l'Esquirol, Roda de Ter i Vic, en aquestes disposem de diferents serveis; bars, restaurants, allotjaments, fonts...

Cal tenir-ho en compte, perquè en els trams d'entremig no trobarem cap font ni bar.

D'interès paisatgístic trobem la Riera de les Gorgues, i el Salt del Cabrit, just abans d'arribar a Roda de Ter.

08. Vic - L'Estany

Aquesta etapa la iniciem a la Plaça Major de Vic, sortim pel costat del riu Mèder. En aquest camí trobarem un pou de glaç, que podem deternir-nos un moment per visitar-lo.

Arribem al nucli de Sentfores (o la Guixa) agregat a Vic. En aquest tram hi han dues fonts, però no són d'aigua potable. No en trobarem cap en tot el tram.

Seguim camí fins a Santa Eulàlia de Riuprimer, no arribem a entrar. En tot moment el camí té un lleuger ascens i a partir d'aquí ja comença la forta pujada, seguint el camí ramader per arribar a l'Estany amb una forta baixada final.

Aquest tram consta de 62 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 5 petits, 51 micros i 5 d'altra mida).

El tram té un total de 21 Km i es pot fer fins a Santa Eulàlia de Riuprimer únicament a peu o en bicicleta, i a partir d'aquí alguns trams també en cotxe (camí rural).

09. L'Estany - Artés

Iniciem el tram a l'Estany on podem visitar el monestir romànic de Santa Maria de l'Estany.

En tot moment anem seguint un suau descens per un camí rural, i passem a prop de Sant Maria d'Oló, però no arribem a entrar.

També creuem dues granjes de bestiar, per arribar a la urbanització de Urbissol, on seguim per un camí més ample, que ens durà fins a Artés.

Aquest tram consta de 80 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 7 petits, 62 micros i 10 d’altra mida). El tram té un total de 23 Km i es pot fer a peu, en bicicleta o en cotxe, per camí rural.

10. Artés - Manresa

Una etapa senzilla on gairebé la totalitat del recorregut es podrà realitzar amb cotxe. Part del recorregut és aconsellable 4x4 o cotxe alt. Un tram pràcticament sense desnivells que travessa les poblacions d'Artés, Navarcles, Sant Fruitós de Bages i Manresa.

Aquest tram consta de 95 amagatalls (2 regulars -un amb geoSegell- , 7 petits, 66 micros i 20 d'altra mida. El tram té un total de 20 Km i es pot fer en cotxe, a peu o en bicicleta.

11. Manresa - Montserrat

La major dificultat d'aquesta etapa és encertar el camí de sortida de Manresa. Pot servir de referència que part de la ruta segueix l'antiga via romana de Manresa a Terrassa. En el recorregut no hi ha desnivells importants i fins la pujada a Montserrat és més fàcil del que s'espera.

Aquest tram consta de 52 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 3 petits, 44 micros i 4 d'altra mida). El tram té un total de 25,5 Km i es pot fer a peu, en bicicleta o en tot terreny.

12. Montserrat - Igualada

Podem començar l'itinerari en direcció a Santa Cecília, pel camí dels Degotalls, o a Collbató, pel camí de les Bateries. La ruta combina trams asfaltats amb pistes forestals i passa de la quietud montserratina al brogit urbà d'Igualada.

S'ha de tenir cura que en tot el tram no trobarem ni una sola font d'àmbit públic, encara que podrem parar a prendre alguna cosa al refugi de Santa Cecília, a Castellolí o finalment a Igualada.

Aquest tram consta de 80 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 7 petits, 70 micros i 2 d'altra mida). El tram té un total de 25 Km i es pot fer a peu o en bicicleta.

13. Igualada - Cervera

Aquest tram consta de 85 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 6 petits, 65 micros i 13 d'altra mida). El tram té un total de 37,7 Km i es pot fer a peu, en bicicleta o en cotxe.

Aquesta és una de les etapes més llargues del Camí de Sant Jaume a Catalunya si el pelegrí no decideix dividir-la en dues jornades. Gairebé tot el recorregut es fa per camins rurals que han estat asfaltats. A la pujada a la Panadella per l'antiga N-II, ara sense trànsit, hi ha un tram de 4 kms. entre Porquerisses i la Panadella que s'ha de recórrer pel voral esquerra de la calçada. No és perillós, però es recomanable observar unes mínimes regles de precaució, com portar reflectants o indumentària que senyalitzi fàcilment la nostra posició als escasíssims vehicles que hi circulen.

Sens dubte, és una etapa idònia per fer en bicicleta, ja que a la suavitat dels pendents s'hi afegeix una recentment estrenada pista de cicloturisme en perfectes condicions que, amb una longitud d'11,5 kms. arriba des de Sant Genís fins Santa Maria del Camí. Només una forta pujada (amb rampes d'10%, aproximadament) d'un kilòmetre de longitud, just a la sortida de Sant Pere dels Arquells (km 31,5), pot fer que els menys habituats hagin de posar el peu a terra. Tot el recorregut és molt apte per fer a peu, i en vehicle a motor es pot fer tot el recorregut, tot i no resultar recomanable ni a la travessia d'Igualada (amagatalls CSJ 13-01 a CSJ 13-04), ni al tram Porquerisses-La Panadella (amagatalls CSJ 13-45 a CSJ 13-54).

Aquesta etapa transcorre per paratges rurals d'un alt interès paisatgístic, especialment durant la primavera, quan els camps de conreu, esquitxats per boscos típicament mediterranis, tenyeixen les ondulacions del terreny d'un verd lluminós. Una vegada abandonada Igualada, de camí a Cervera, es travessen diversos nuclis de població: Sant Genís, Jorba, La Panadella, Els Hostalets i Sant Antolí, i Sant Pere dels Arquells. És en els nuclis urbans on hom pot trobar reminiscències del Camí de Sant Jaume, com l'ermita de Santa Maria del Camí, o l'ermita de Sant Jaume de Sesoliveres, als afores d'Igualada.

14. Cervera - Castellnou de Seana

Si fins a Cervera s'ha optat pel GR-171 en comptes de seguir la carretera N-II, el que segueix fins a Tàrrega és un paisatge de característiques semblants dominat pel cromatisme canviant dels cultius de cereals. El Camí, encaixat a la vall de l'Ondara, no ofereix grans horitzons però sí paisatges agraris de gran bellesa.

El tram té molt bona cobertura tant de mòbil com de GPS, no hi hauria d'haver cap problema per a la cerca dels amagatalls i menys amb l'ajuda de les pistes i les fotos. Per als què el volen fer amb bicicleta o a peu, cal que aneu amb compte amb els vehicles que es poden trobar pel camí.

Aquest tram consta de 55 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 4 petits, 39 micros i 11 d'altra mida). El tram té un total de 26 Km i es pot fer a peu, en bicicleta o cotxe.

15. Castellnou de Seana - Lleida

Travessar la plana de Lleida no és una cosa que tothom pugui dir que ha fet, segurament perquè no és fàcil malgrat el terreny pla. Camps fruiters regats pel Canal d'Urgell conformen un paisatge invariable fins a la capital de la Terra Ferma.

Aquest tram consta de 72 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 5 petits, 45 micros i 21 d'altra mida). El tram té un total de 28,9 Km i es pot fer en cotxe, a peu o en bicicleta.

El recorregut passa per dos pobles El Palau d'Anglesola (amagatall CSJ 15-21) i Bell-lloc (amagatall CSJ 15-45) on podeu trobar-hi restaurants i bars, a més de l'origen i final del tram. La resta del camí passa entre camps de fruiters sense fonts.

16. Lleida - Alcarràs

L'inici de la darrera etapa del Camí de Sant Jaume a Catalunya pel Camí del Riu Segre, reconvertit en Via Verda fins a Butsènit, és molt agradable de fer fins i tot els dies de més calor, doncs és a l'ombra. No serà així, la resta de tram on s'alternen asfalt i camins d'ús agrícola entre camps de fruiters on en dies calorosos cal anar alerta amb el sol i la pols.

Aquest tram consta de 33 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 1 petit, 24 micros i 7 d'altra mida). El tram té un total de 12,7 Km i es pot fer a peu, en bicicleta o en cotxe. Si s'opta per fer aquest tram en cotxe cal tenir en compte que entre els amagatalls CSJ 16-19 i CSJ 16-20 hi ha una discontinuïtat i cal tornar a agafar el camí sortint a la carretera principal i tornant a entrar en el mateix costat de carretera dos trencants en la direcció del tram.