CatalàEspañolEnglishFrancaise

13. Igualada - Cervera

Aquest tram consta de 85 amagatalls (1 regular amb geoSegell, 6 petits, 65 micros i 13 d'altra mida). El tram té un total de 37,7 Km i es pot fer a peu, en bicicleta o en cotxe.

Aquesta és una de les etapes més llargues del Camí de Sant Jaume a Catalunya si el pelegrí no decideix dividir-la en dues jornades. Gairebé tot el recorregut es fa per camins rurals que han estat asfaltats. A la pujada a la Panadella per l'antiga N-II, ara sense trànsit, hi ha un tram de 4 kms. entre Porquerisses i la Panadella que s'ha de recórrer pel voral esquerra de la calçada. No és perillós, però es recomanable observar unes mínimes regles de precaució, com portar reflectants o indumentària que senyalitzi fàcilment la nostra posició als escasíssims vehicles que hi circulen.

Sens dubte, és una etapa idònia per fer en bicicleta, ja que a la suavitat dels pendents s'hi afegeix una recentment estrenada pista de cicloturisme en perfectes condicions que, amb una longitud d'11,5 kms. arriba des de Sant Genís fins Santa Maria del Camí. Només una forta pujada (amb rampes d'10%, aproximadament) d'un kilòmetre de longitud, just a la sortida de Sant Pere dels Arquells (km 31,5), pot fer que els menys habituats hagin de posar el peu a terra. Tot el recorregut és molt apte per fer a peu, i en vehicle a motor es pot fer tot el recorregut, tot i no resultar recomanable ni a la travessia d'Igualada (amagatalls CSJ 13-01 a CSJ 13-04), ni al tram Porquerisses-La Panadella (amagatalls CSJ 13-45 a CSJ 13-54).

Aquesta etapa transcorre per paratges rurals d'un alt interès paisatgístic, especialment durant la primavera, quan els camps de conreu, esquitxats per boscos típicament mediterranis, tenyeixen les ondulacions del terreny d'un verd lluminós. Una vegada abandonada Igualada, de camí a Cervera, es travessen diversos nuclis de població: Sant Genís, Jorba, La Panadella, Els Hostalets i Sant Antolí, i Sant Pere dels Arquells. És en els nuclis urbans on hom pot trobar reminiscències del Camí de Sant Jaume, com l'ermita de Santa Maria del Camí, o l'ermita de Sant Jaume de Sesoliveres, als afores d'Igualada.